ANAF stă cu ochii pe românii avuți, dar și pe rudele lor. Cine intră pe listă

de: Ozana Mazilu
28 06. 2023

Anaf ANAF are în vizor persoanele fizice cu averi mari și rudele lor apropiate.

Conform Avocatnet.ro, va fi stabilită o listă a persoanelor fizice cu averi mari și a rudelor lor apropiate, astfel încât acestea să fie monitorizate separat de către Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Astfel, potrivit Ordinului ANAF 920/2023, care a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 585/2023 și care e în vigoare din 28 iunie 2023, va exista o listă a persoanelor fizice cu averi mari și a rudelor lor apropiate.

Ce se va întâmpla cu românii cu bani, ce le va face ANAF

„Persoana fizică cu avere mare este persoana fizică rezidentă fiscal în România care deține o avere, atât în România, cât și în străinătate, estimată la o valoare mai mare de 25 de milioane de euro, echivalentul în lei, calculat la cursul mediu al euro din anul precedent estimării averii, stabilit de Banca Națională a României, pe baza datelor deținute/obținute de Agenția Națională de Administrare Fiscală, în conformitate cu dispozițiile legale”, se arată în document.

Mai exact, lista cuprinde atât grupul persoanelor fizice cu averi mari, cât și grupul extins al persoanelor fizice cu averi mari, în acesta din urmă fiind incluși: soți/soții și rude/fini de până la gradul al doilea.

Persoanele de pe lista celor cu averi mari sunt notificate de ANAF cu privire la includerea lor pe aceasta, urmând să se facă actualizări periodice.

Așadar, documentul prevede că, pentru a asigura conformarea voluntară a persoanelor fizice cu averi mari, ANAF poate să: aplice tratamente fiscale alternative de creștere a conformării fiscale voluntare (îndrumare pentru a ușura conformarea sau programe de notificare privind problemele identificate de ANAF), pe baza riscurilor identificate; să selecteze, pe baza analizei de risc, persoanele care prezintă risc de neconformare la declararea veniturilor neimpozabile, în vederea efectuării verificării situației fiscale personale sau a verificării documentare.